Sposób przygotowania:
Chleb z sezamemPrzygotuj rozczyn z drożdży - wymieszaj je w misce z cukrem i połową wody, odstaw na 10 min w cieple miejsce, na powierzchni powinna utworzyć się piana. W dużej misce połącz jedna i druga mąkę z połowa ziarna sezamowego i solą, dodaj drożdże i resztę wody i wyrób ciasto, odstaw do wyrastania na ok. 1 godzinę, po tym czasie zagniataj ciasto przez 3 minuty, podziel na 2 porcje by uformować 2 bochenki, albo na 10 porcji by otrzymać bulki, uformuj je i połóż na wysmarowanej oliwa blasze do pieczenia, zachowując odstępy, bo jeszcze urosną. Ubij białko z łyżeczką wody, posmaruj pieczywo i posyp reszta ziarna sezamowego, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrastania, po tym czasie upiecz chleb w temp 200 stopni C, chleb - 35-40min, bulki 30min.
skrzynek
Trochę to trwa ale później już będzie łatwiej.