cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Chleb z sezamem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trzeba doliczyć ok. 2 godziny na wyrastanie, wyjdzie ok. 1kg chleba. Przygotuj rozczyn z drożdży - wymieszaj ...

Chleb z sezamem

Składniki:

Chleb z sezamem

 

  • 30g swiezych drozdzy (moga byc odpowiednio aktywne suszone drozdze)
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1i1/4 szklanki letniej wody
  • 3 szklanki maki bialej
  • 2 szklanki maki razowej
  • 4 lyzki ziarna sezamowego
  • 4 lyzeczki soli
  • 1 bialko

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z sezamem

Przygotuj rozczyn z drożdży - wymieszaj je w misce z cukrem i połową wody, odstaw na 10 min w cieple miejsce, na powierzchni powinna utworzyć się piana. W dużej misce połącz jedna i druga mąkę z połowa ziarna sezamowego i solą, dodaj drożdże i resztę wody i wyrób ciasto, odstaw do wyrastania na ok. 1 godzinę, po tym czasie zagniataj ciasto przez 3 minuty, podziel na 2 porcje by uformować 2 bochenki, albo na 10 porcji by otrzymać bulki, uformuj je i połóż na wysmarowanej oliwa blasze do pieczenia, zachowując odstępy, bo jeszcze urosną. Ubij białko z łyżeczką wody, posmaruj pieczywo i posyp reszta ziarna sezamowego, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrastania, po tym czasie upiecz chleb w temp 200 stopni C, chleb - 35-40min, bulki 30min.