Sposób przygotowania:
Chleb z ziarnami
Zakwas wymieszać z 1szkl. letniej wody i 1 szkl. mąki żytniej .Postawić na 8-12 godz.Pózniej dodać do tego:1kg mąki pszennej, 3 łyżeczki soli ,1 szkl.otrąb pszennych lub żytnich, 3- 4 dag drożdży 4 szkl. letniej wody wszystko razem wymieszać (ja wszystkie te skłaniki dodaje stopniowo mieszając je łyżką ) .Odłożyć do słoika 3 łyżki ciasta jako zakwas ( w lodówce można przechowywać do 1 tygodnia).Do pozostałego ciasta dodać:1/2 szkl. płatków owsianych , 1/4 szkl. siemienia lnianego , 1/2 szkl. słonecznika , 1/2 szkl. pestek dyni ewentualnie sezamu.Wymieszać wszystko( ja wyrabiam ręką pare minut) i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godz.).Przełożyć do dwóch długich foremek (keksówek) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą .Poczekać aż wyrośnie-ruszy .Piec w temp. 150stopni 15 min ,a pózniej w temp. 180 stopni 1 godz. Po upieczeniu wyłożyć z foremek na kratke aby odparował . SMACZNEGO