Sposób przygotowania:
Chleb żytni 100% z pestkami dyni
Zakwas żytni robiłem przez 7 dni. Codziennie dodawałem po tyle samo mąki żurkowej i wody. Mieszałem i pod przykryciem trzymałem w pokoju. Po upływie 24h dokarmiałem kolejną porcją 2 łyżek mąki i wody. Tak przygotowany zakwas przekładam do misy. Wsypuję 750g mąki oraz tyle samo wody. Dokładnie mieszam. Wymieszane ciasto pozostawiam na 1-2 godziny w spoczynku. Następnie dodaję pestki, sól oraz cukier. Mieszam, aby składniki dokładnie rozeszły się w masie chlebowej. Tak przygotowane ciasto przekładam do dwóch blaszek wysmarowanych tłuszczem. Przykrywam i czekam około 4-5 godzin, aż ciasto wyrośnie. Piekarnik rozgrzewam do 220°C. Wierzch ciasta skrapiam jeszcze wodą i blaszki wstawiamy do piekarnika. Pieczemy najpierw przez około 15 minut. Temperaturę zmniejszamy do 190°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszek i smarujemy z góry śmietaną. Zawijamy w lniany ręcznik i odstawiamy na noc do ostygnięcia i odparowania. Smacznego.
Netka
KingaKosmala13
Netka
Zakwas zytni najlepiej zrobic samemu :)
pacpaw
Zakwas to mąka żytnia + woda + czas. Opis przygotowania masz na początku przepisu. W skrócie codziennie dodajesz do siebie mąkę i taką samą ilość wody. mieszasz i odstawiasz na 24h. potem znowu mąka i woda. i tak przez kilka dni. Jak poczujesz "kwaśny" zapach zakwas jest gotowy.
KingaKosmala13
Zakwas to mąka żytnia + woda + czas. Opis przygotowania masz na początku przepisu. W skrócie codziennie dodajesz do siebie mąkę i taką samą ilość wody. mieszasz i odstawiasz na 24h. potem znowu mąka i woda. i tak przez kilka dni. Jak poczujesz "kwaśny" zapach zakwas jest gotowy. [/quote]
pacpaw
KingaKosmala13 napisał(a):