pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb żytni 100% z pestkami dyni

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak przygotowany chleb wytrzyma conajmniej tydzień.

Chleb żytni 100% z pestkami dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni 100% z pestkami dyni

 

  • zakwas żytni 550 g
  • mąka żurkowa 750g
  • woda 600 ml
  • pestki dyni 30 dag
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • śmietana do posmarowania skórki

Sposób przygotowania:

Chleb żytni 100% z pestkami dyni
Zakwas żytni robiłem przez 7 dni. Codziennie dodawałem po tyle samo mąki żurkowej i wody. Mieszałem i pod przykryciem trzymałem w pokoju. Po upływie 24h dokarmiałem kolejną porcją 2 łyżek mąki i wody. Tak przygotowany zakwas przekładam do misy. Wsypuję 750g mąki oraz tyle samo wody. Dokładnie mieszam. Wymieszane ciasto pozostawiam na 1-2 godziny w spoczynku. Następnie dodaję pestki, sól oraz cukier. Mieszam, aby składniki dokładnie rozeszły się w masie chlebowej. Tak przygotowane ciasto przekładam do dwóch blaszek wysmarowanych tłuszczem. Przykrywam i czekam około 4-5 godzin, aż ciasto wyrośnie. Piekarnik rozgrzewam do 220°C. Wierzch ciasta skrapiam jeszcze wodą i blaszki wstawiamy do piekarnika. Pieczemy najpierw przez około 15 minut. Temperaturę zmniejszamy do 190°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszek i smarujemy z góry śmietaną. Zawijamy w lniany ręcznik i odstawiamy na noc do ostygnięcia i odparowania. Smacznego.
Chleb żytni 100% z pestkami dyni
Rozpoczynam od odważenia zakwasu żytniego
Chleb żytni 100% z pestkami dyni
Dosypuję mąki, dolewam wody i mieszam. Potem dodaję cukier, sól i pestki
Chleb żytni 100% z pestkami dyni
Przygotowane ciasto przekładam do blaszek (2/3 wysokości)
Chleb żytni 100% z pestkami dyni
Odstawiam na kilka godzin aż ciasto wyrośnie