Sposób przygotowania:
Chleb żytni na zakwasie
Przygotuj zakwas: wsyp do słoika 2 - 3 łyżki mąki żytniej (najlepiej razowej typ 2000) dolej przegotowanej, ostudzonej wody tyle, aby po wymieszaniu powstałe ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. "Dokarmiaj" zakwas codziennie przez minimum tydzień dwoma łyżkami mąki i taką ilością wody, aby ciasto zachowało konsystencję. Zrób zaczyn: weź szklankę zakwasu, dodaj trochę ciepłej wody, dodaj 2 - 3 łyżki mąki, wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Jeżeli zakwas jest młody, może to potrwać nawet do 3 dni. Gotowy zaczyn musi się dobrze pienić i mieć lekko piwny zapach. Gotowy zaczyn przelej do większej miski, dodaj oliwę, sól i mieszając dodaj mąki. Wyrób rękami ciasto, przełóż do natłuszczonej miski i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe - zrób palcem wgłębienie, jeżeli pozostanie - jest gotowe. Spłaszcz ciasto dłonią, aby usunąć powietrze, wyrób rękami jeszcze raz i przełóż na natłuszczoną blachę. Piecz ok. 35 - 40 min. w temp. ok. 170 st. C. Możesz posmarować chleb po wierzchu rozmąconym jajkiem lub wodą, ewentualnie posypać np. makiem, solą czy słonecznikiem.