Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Chleb żytni na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żytni chleb na zakwasie - samo zdrowie, bez ulepszaczy, konserwantów, spulchniaczy itp. Trochę pracochłonny, ale warty zachodu...

Chleb żytni na zakwasie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb żytni na zakwasie

 

  • mąka żytnia (2000) - ok. 3,5 - 4 szklanek
  • mąka pszenna (500 - ok. 1,5 szklanki
  • otręby żytnie - 2 - 3 czubate łyżki
  • mąka amarantusa - ok. 0,5 szklanki
  • ziarna słonecznika - 3 - 4 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Chleb żytni na zakwasie
Przygotuj zakwas: wsyp do słoika 2 - 3 łyżki mąki żytniej (najlepiej razowej typ 2000) dolej przegotowanej, ostudzonej wody tyle, aby po wymieszaniu powstałe ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. "Dokarmiaj" zakwas codziennie przez minimum tydzień dwoma łyżkami mąki i taką ilością wody, aby ciasto zachowało konsystencję. Zrób zaczyn: weź szklankę zakwasu, dodaj trochę ciepłej wody, dodaj 2 - 3 łyżki mąki, wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Jeżeli zakwas jest młody, może to potrwać nawet do 3 dni. Gotowy zaczyn musi się dobrze pienić i mieć lekko piwny zapach. Gotowy zaczyn przelej do większej miski, dodaj oliwę, sól i mieszając dodaj mąki. Wyrób rękami ciasto, przełóż do natłuszczonej miski i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe - zrób palcem wgłębienie, jeżeli pozostanie - jest gotowe. Spłaszcz ciasto dłonią, aby usunąć powietrze, wyrób rękami jeszcze raz i przełóż na natłuszczoną blachę. Piecz ok. 35 - 40 min. w temp. ok. 170 st. C. Możesz posmarować chleb po wierzchu rozmąconym jajkiem lub wodą, ewentualnie posypać np. makiem, solą czy słonecznikiem.
Chleb żytni na zakwasie
Wyrobione ciasto przełóż na natłuszczoną blachę.
Chleb żytni na zakwasie
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość
Chleb żytni na zakwasie
Pozostałą część zakwasu schowaj do lodówki.