Sposób przygotowania:
Chleb żytni razowy na zakwasie
Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy zakwas zalewając 3/4 szklanki mąki razowej około pół szklanką wody.Ciasto wymieszać,oprószyć mąką,pozostawić w cieple na 36-48 godzin. W tym czasie zakwas lekko wyrasta i zmienia się jego zapach.W zimnym pomieszczeniu proces ten trwa znacznie dłużej.Połowę mąki razowej razem z zakwasem trzeba rozczynić na noc,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Rano dodać pozostałe pozostałe mąki,sól do smaku,dolać wody i wyrobić.Przykryć,pozostawić aby wyrosło.Aby należycie spulchnić ciasto,drobnoustroje z zakwasu potrzebują znacznie dłuższego czasu niż drożdże piekarnicze.Wyrośnięte ciasto należy rozłożyć do natłuszczonych blach i jeszcze odstawić na godzinę.Potem piec w dość mocno nagrzanym piekarniku.Wyjęty z pieca chleb posmarować lekko słodzoną wodą.