Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jasny chleb 100% żytni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo dobry chleb żytni. Nie za ciężki, z pięknymi dziurkami, wilgotny. Polecam wypróbować.

Jasny chleb 100% żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jasny chleb 100% żytni

 

 

Sposób przygotowania:

Jasny chleb 100% żytni
Zaczyn: do miski wlać 150 g wody, dodać 60 g zakwasu żytniego (na mące razowej), wymieszać. Wsypać 150 g mąki żytniej typu 720 i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 12 godzin (całą noc) w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę żytnią oraz sól. Do zaczynu wlać wodę, wymieszać. Całość przelać do misy robota. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto, przykryć misę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek, wyrównać. Przykryć i odstawić na 3-4 godziny do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 50 minut. Upieczone bochenki wystudzić na kratce
Jasny chleb 100% żytni
Zaczyn: do miski wlać 150 g wody, dodać 60 g zakwasu żytniego (na mące razowej), wymieszać. Wsypać 150 g mąki żytniej typu 720 i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 12 godzin (całą noc) w temperaturze pokojowej.
Jasny chleb 100% żytni
Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę żytnią oraz sól. Do zaczynu wlać wodę, wymieszać. Całość przelać do misy robota.
Jasny chleb 100% żytni
Wyrobić jednolite, gładkie ciasto, przykryć misę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
Jasny chleb 100% żytni
Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek, wyrównać. Przykryć i odstawić na 3-4 godziny do ponownego wyrośnięcia.

Tagi:

ciasto chleb