Sposób przygotowania:
Jasny chleb 100% żytni
Zaczyn: do miski wlać 150 g wody, dodać 60 g zakwasu żytniego (na mące razowej), wymieszać. Wsypać 150 g mąki żytniej typu 720 i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 12 godzin (całą noc) w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę żytnią oraz sól. Do zaczynu wlać wodę, wymieszać. Całość przelać do misy robota. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto, przykryć misę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek, wyrównać. Przykryć i odstawić na 3-4 godziny do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 50 minut. Upieczone bochenki wystudzić na kratce
zbysiowa
reanja
Alex_M