Sposób przygotowania:
Chleb żytni z sezamem
Otręby zalej dobrze ciepłą wodą - wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i żytnią oraz zakwas -.wymieszaj dokładnie. Odłóż trzy łyżki zakwasu do następnego pieczenia. Do chleba dodaj łyżeczkę soli oraz większą część sezamu, trochę zostaw do posypania. Jeszcze raz wymieszaj. Wysmaruj dokładnie foremkę np. masłem sklarowanym. Wylej ciasto chlebowe do foremki i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po 10 minutach zmniejsz ogień do 180 st.C. Gdy chleb będzie rumiany a patyczek suchy wyjmij chleb z foremki i pozostaw w piekarniku jeszcze 10 minut, by skórka ze wszystkich stron była chrupiąca. Ostudź na kratce .