paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Chleb żytni z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 26
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny domowy chleb z dużą ilością ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego oraz otrębami i płatkami owsianymi.

Chleb żytni z ziarnami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb żytni z ziarnami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni z ziarnami
Drożdże rozrobić z 2 łyżkami mąki i 1/3 szklanki mleka. Mleko i wodę wymieszać lekko podgrzać. Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę żytnią, sól, ziarna ( dyni, siemienia, słonecznika). Wsypać otręby i płatki, wlać wodę z mlekiem i wyrobić ciasto. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Przełożyć ciasto do foremek i pozostawić aby podrosło. Piecz chleby w nagrzanym piekarniku około 60 minut.
Chleb żytni z ziarnami
Drożdże rozrobić z 2 łyżkami mąki i 1/3 szklanki mleka.
Chleb żytni z ziarnami
W rondlu mleko i wodę wymieszać lekko podgrzać.
Chleb żytni z ziarnami
Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę żytnią, sól, ziarna ( dyni, siemienia, słonecznika)
Chleb żytni z ziarnami
Wsypać otręby i płatki, wlać wodę z mlekiem i wyrobić ciasto.
Chleb żytni z ziarnami
Przełożyć ciasto do foremek i pozostawić aby podrosło. Piecz chleby w nagrzanym piekarniku około 60 minut.