Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1317]

Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka są idealnie kruche, wręcz rozpływają się w ustach i doskonale sprawdzą się jako przekąska przed telewizorem, do piwa, wina lub po prostu podjadania w ciągu dnia.

Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne

Składniki:

Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne

okło 14 sztuk, ciasto:

Moje nadzueie:

  • sałatka pikantna z makrelą

Ponadto:

  • 1 białko
  • pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie)
  • ulubione przyprawy (u mnie słodka papryka wędzona; opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne

Ciasto:

Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne
Ciasto można doprawic wegług własnego gustu.

Zimne masło lub margarynę połączyć z żółtkiem i z mąką oraz przyprawami.
Całość szybko zagnieść i następnie schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Wykrawanie i nadziewanie:

Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne
Ciasto cienko rozwałkowane łatwiej zlepić.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty mniej więcej o boku 7 cm.
Na środku każdego z nich umieścić po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia.
Kwadraty złożyć po przekątnej i ostrożnie zlepić wszystkie boki.
Rożki umieścić na formie wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem i można również posypać pestkami oraz przyprawami.

Pieczenie:

Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne
Ciasteczka powinny być odrobinę zarumienione.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-14 minut w temperaturze 190 stopni.