Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chlebek bananowo-kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny chlebek bananowo-kakaowy. Idealny na podwieczorek z kubkiem ulubionej kawy. Wilgotny i pachnący bananami.

Chlebek bananowo-kakaowy

Składniki:

Chlebek bananowo-kakaowy

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 4 banany
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 kopiaste łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Chlebek bananowo-kakaowy
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Banany rozgniatamy widelcem.

2. Jajka z cukrem miksujemy przez chwilę, wsypujemy sypkie składniki i chwilę miksujemy, wlewamy roztopione masło lub margarynę, miksujmy, dodajemy rozgniecione banany i mieszamy łyżką. Sodę oczyszczoną jest dobrze przesiać z mąką.

3. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. 

4. Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Ciasto jest dość wilgotne, więc patyczek nie będzie całkowicie suchy.

5. Chlebek od razu wyjmujemy z foremki i studzimy na metalowej kratce. Wystudzony studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sodę oczyszczoną dobrze jest przesiać z mąką.

Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Chlebek można pokroić na około 16 porcji.