Sposób przygotowania:
Chlebek bananowo-kakaowy
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Banany rozgniatamy widelcem.
2. Jajka z cukrem miksujemy przez chwilę, wsypujemy sypkie składniki i chwilę miksujemy, wlewamy roztopione masło lub margarynę, miksujmy, dodajemy rozgniecione banany i mieszamy łyżką. Sodę oczyszczoną jest dobrze przesiać z mąką.
3. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
4. Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Ciasto jest dość wilgotne, więc patyczek nie będzie całkowicie suchy.
5. Chlebek od razu wyjmujemy z foremki i studzimy na metalowej kratce. Wystudzony studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sodę oczyszczoną dobrze jest przesiać z mąką.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chlebek można pokroić na około 16 porcji.
2. Jajka z cukrem miksujemy przez chwilę, wsypujemy sypkie składniki i chwilę miksujemy, wlewamy roztopione masło lub margarynę, miksujmy, dodajemy rozgniecione banany i mieszamy łyżką. Sodę oczyszczoną jest dobrze przesiać z mąką.
3. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
4. Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Ciasto jest dość wilgotne, więc patyczek nie będzie całkowicie suchy.
5. Chlebek od razu wyjmujemy z foremki i studzimy na metalowej kratce. Wystudzony studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sodę oczyszczoną dobrze jest przesiać z mąką.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chlebek można pokroić na około 16 porcji.