Sposób przygotowania:
Chlebek bananowy z orzechamiWykonanie ciasta:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, ekstrakt waniliowy, cukier i obrane banany pokrojone na mniejsze części. Następnie mikserem miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.
Wykonanie ciasta:
Na koniec wsypujemy pokrojone orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Pieczenie:
Chlebek bananowy pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka przez około 45-50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony chlebek studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Podanie i rady:
Gotowy chlebek kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chlebek można pokroić na około 16 porcji.
Babeczka35
Bardzo polecam :)