Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Chlebek dyniowo kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny i prosty chlebek dyniowo kokosowy idealny dla osób na diecie bezglutenowej, bez cukru i nabiału.

Chlebek dyniowo kokosowy

Składniki:

Chlebek dyniowo kokosowy

 

  • 350gram dyni hokkaido
  • mąka kokosowa- 1/2 szklanki
  • babka płesznik 2 łyżki
  • proszek do pieczenia bg- 1 łyzka
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sól do smaku- ok. 1/2 łyżeczki ziołowej dałam
  • olej kokosowy roztopiony- 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Chlebek dyniowo kokosowy
Dynię obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jak dynia jest bardzo wilgotna to odcisnąć sok. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut aż mąka wchłonie wilgoć.

Rozwałkować na papierze do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w 180stopniach. Zaraz po upieczeniu jest bardziej chrupiący, później wilgotnieje.