Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa Eli z dynią i boczkiemprzygotowanie składników

Dynię obrać z nasion i skórki i pokroić w kostkę. Do dyni dodać przyprawę do mięs, paprykę i czosnek granulowany. Całość wymieszać i odstawić na pół godziny.
przygotowanie składników cd

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd

Wędzony boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć boczek i smażyć. Do boczku dodać cebulę i jeszcze smażyć aż cebula się zeszkli.
przygotowanie zapiekanki

W osolonym wrzątku ugotować pół miękki makaron i odcedzić. Do makaronu dodać przesmażony boczek z cebulką i zamarynowaną dynię.
przygotowanie zapiekanki cd

Składniki zapiekanki wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania.
przygotowanie zapiekanki cd

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Śmietanę doprawić do smaku solą, pieprzem i wlać do zapiekanki. Górę zapiekanki posypać serem. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!
gusia1000