Aga SH

Aga SH

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Jedzonka kaszubska – zapiekanka z dynią i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedzonka oznacza ziemniaczaną zapiekankę z dodatkami. U mnie na razowym - falbankowym talerzu. Najlepiej popijać sokiem warzywnym np. pomidorowym HORTEX

Jedzonka kaszubska – zapiekanka z dynią i grzybami

Składniki:

Jedzonka kaszubska – zapiekanka z dynią i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. maki pełnoziarnistej razowej
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • woda do zagniecenia

 

 

 

  • Do popicia: sok pomidorowy HORTEX

 

Sposób przygotowania:

Jedzonka kaszubska – zapiekanka z dynią i grzybami
Zagnieść ciasto rozwałkować, wyciąć 4 koła (większe od małego talerzyka), brzegi ciasta zawinąć do środka (na falbankę)i odstawić w chłodne miejsce. Wyjąć z warzyw na patelnię wszystkie grzyby i resztę przygotować wg przepisu (połowa czasu obróbki cieplnej), następnie lekko zblendować razem z ziemniakami. Cebulę pokroić na ćwiartki i zrumienić na suchej patelni. Wyłożyć masę na ciasto, dodać na wierzch dynię, grzyby, cebulę, posypać przyprawami. Piec ok. 40 min. – 180 stop. Udekorować rukolą, ketchupem.