Sposób przygotowania:
Zupa krem z jarmużu z jajkiem i chipsamiETAP 1:
Jarmuż umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Garść jarmużu odłożyć na chipsy, resztę dodać do zupy.
Jajka ugotować na twardo.
Chipsy z jarmużu
W misce wymieszać 1 łyżkę oliwy ze szczyptą soli. Liście jarmużu poodrywać od twardych łodyżek. Łodyżki wyrzucić, a liście dokładnie obtoczyć w oliwie. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 6-8 min. Wystudzić.
Zupa
Obraną cebule pokroić w kostkę, a ząbki czosnku rozgnieść. Cebulę oraz czosnek podsmażyć do zeszklenia w garnku, którym będzie gotowana zupa. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem i smażyć około 5-6 min. Kolejno dodać jarmuż i po około 2 min. zalać całość bulionem. Zagotować, a następnie gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić pieprzem, solą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny.
Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu
SylaUla
Kuchnia MagdaLeny
A do tego zdrowa 😊