Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z dynią i kurczakiem
Kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę i obsypać przyprawami (majeranek, oregano, bazylia, papryka), posolić. Wrzucić mięso na rozgrzany olej wraz z dynią. Dusić pod przykryciem, gdy wytworzy się woda, zdjąć pokrywkę i gotować do całkowitego odparowania wody.
Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki , a następnie oskrobać jabłko w płatki. Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia i pogotować nie więcej jak 5min! Odcedzić, wystudzić.
Szpinak podsmażyć na oleju, z dodatkiem oregano, posolić. Do gorącego szpinaku dodać plasterek topionego serka. Rozpuścić.
Warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym (od dołu): Mięso z dynią, cienka warstwa jabłka, połowa przygotowanej cebuli, połowa ziemniaków , obsypać przyprawą do ziemniaków, cienka warstwa jabłka, pozostała cebula, plastry żółtego sera, pozostała część ziemniaków, obsypać przyprawą do ziemniaków, wierzch posmarować przygotowanym szpinakiem (cienko), całość polać rozbełtanym jajkiem. Zamknąć naczynie żaroodporne i zapiekać w 180*C przez 30min.
Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki , a następnie oskrobać jabłko w płatki. Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia i pogotować nie więcej jak 5min! Odcedzić, wystudzić.
Szpinak podsmażyć na oleju, z dodatkiem oregano, posolić. Do gorącego szpinaku dodać plasterek topionego serka. Rozpuścić.
Warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym (od dołu): Mięso z dynią, cienka warstwa jabłka, połowa przygotowanej cebuli, połowa ziemniaków , obsypać przyprawą do ziemniaków, cienka warstwa jabłka, pozostała cebula, plastry żółtego sera, pozostała część ziemniaków, obsypać przyprawą do ziemniaków, wierzch posmarować przygotowanym szpinakiem (cienko), całość polać rozbełtanym jajkiem. Zamknąć naczynie żaroodporne i zapiekać w 180*C przez 30min.