Chlebek na mące migdałowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pożywny chlebek, lekki, świetny dla osób będących na diecie keto, super sprawdzi się do przygotowania ulubionych kanapek.

Chlebek na mące migdałowej

Składniki:

Chlebek na mące migdałowej

 

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 35 g babki płesznik
  • 30 g sezamu
  • 30 g lnu mielonego
  • 5 jajek
  • 130 g kanapkowego serka śmietankowego, naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Chlebek na mące migdałowej
Do miski przesypać mąkę migdałową, babkę płesznik, sezam i len, wbić jajka, dołożyć kanapkowy serek śmietankowy oraz dodać proszek do pieczenia i sól. Wszystko wymieszać ręcznie za pomocą łyżki. Odstawić wymieszane składniki na 15 minut.

W tym czasie nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie 15 minut przelać masę na chlebek do blachy i wstawić do ciepłego piekarnika.

Piec chlebek około 45 minut do tak zwanego "suchego patyczka" (czyli żeby po włożeniu w chlebek wykałaczki nie pojawiało się na owej wykałaczce surowe ciasto).

Tagi:

chleb pieczywo