Placki ze skyra z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie placuszki w sam raz na jesienny deser, dobre też w ramach śniadania, czy kolacji, smaczne na ciepło, jak i na zimno.

Placki ze skyra z jabłkiem

Składniki:

Placki ze skyra z jabłkiem

 

  • 150g skyru naturalnego
  • 1 jajko
  • 50g mąki pszennej
  • 30g erytrytolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • cynamon
  • aromat waniliowy
  • olej

Sposób przygotowania:

Placki ze skyra z jabłkiem
Do miski przełożyć skyr, dodać do niego mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol (można zamienić na cukier, miód), kilka kropel aromatu waniliowego, sypnąć cynamonu wedle uznania ( ja nie żałowałam) i wbić jajko. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Dodać jabłko do wszystkich składników umieszczonych w misce. Wszystko ręcznie wymieszać. Patelnię popsikać olejem (lub posmarować olejem za pomocą pędzelka) i porządnie rozgrzać.

Nakładać łyżką porcje na placuszki. Smażyć placki na niedużej temperaturze z obu stron.