Sposób przygotowania:
Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi1.
Przygotowałam potrzebne rodzaje mąki, które wsypałam do miski i wymieszałam.
2.
Następnie wsypałam ziarna amarantusa, otręby owsiane oraz słonecznik łuskany, który też można uprażyć na suchej patelni.
3.
Teraz przyszła kolej na olej sezamowy, który dodałam do ciasta na chleb.
4.
Następnym składnikiem był cukier brązowy, który wsypałam do miski. Za każdym razem składnik mieszamy łyżką drewnianą.
5.
Kolejno wsypałam sól kuchenną i znowu wymieszałam.
6.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski.
7.
Ostatnim składnikiem była letnia woda ( nie może być gorąca ), którą wlałam do miski.
8.
Wszystkie składniki ze sobą wymieszałam i odstawiłam miskę w ciepłe miejsce na czas 20 minut do wyrośnięcia ciasta.
9.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam", przełożyłam do foremek silikonowych i pozostawiłam jeszcze na czas 15 minut.
10.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C, a następnie stawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
Gorące i upieczone chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
12.
Smacznego !