Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To mój kolejny chlebek, tym razem upieczony z dodatkiem oleju sezamowego z moimi ulubionymi ziarnami.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

Składniki:

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

 

  • 500 g mąki krupczatki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki ziaren amarantusa
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka soli
  • 42 g drożdży świeżych
  • 1 litr wody letniej

Sposób przygotowania:

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

1.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi
Wsypanie do miski mąki krupczatki, mąki pszennej oraz orkiszowej

Przygotowałam potrzebne rodzaje mąki, które wsypałam do miski i wymieszałam.

2.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi
Przygotowane ziarna: słonecznik łuskany, amarantus oraz otręby owsiane

Następnie wsypałam ziarna amarantusa, otręby owsiane oraz słonecznik łuskany, który też można uprażyć na suchej patelni.

3.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi
Wlanie oleju sezamowego i wymieszanie go z pozostałymi składnikami

Teraz przyszła kolej na olej sezamowy, który dodałam do ciasta na chleb.

4.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

Następnym składnikiem był cukier brązowy, który wsypałam do miski. Za każdym razem składnik mieszamy łyżką drewnianą.

5.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

Kolejno wsypałam sól kuchenną i znowu wymieszałam.

6.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski.

7.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

Ostatnim składnikiem była letnia woda ( nie może być gorąca ), którą wlałam do miski.

8.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

Wszystkie składniki ze sobą wymieszałam i odstawiłam miskę w ciepłe miejsce na czas 20 minut do wyrośnięcia ciasta.

9.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam", przełożyłam do foremek silikonowych i pozostawiłam jeszcze na czas 15 minut.

10.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C, a następnie stawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

11.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

Gorące i upieczone chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

12.

Chlebek na oleju sezamowym z otrębami owsianymi

Smacznego !


Tagi:

pieczywo chleb