karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Domowy chleb z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny chlebek z otrębami.

Domowy chleb z otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy chleb z otrębami

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb z otrębami
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie do miski wsypujemy obie mąki, otręby i sól. Dokładnie mieszamy. Wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Kulę ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blaszkę posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Wierzch wygładzamy łyżką namoczoną w wodzie i obsypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 60 minut. Smacznego :)
Domowy chleb z otrębami
Składniki przed wymieszaniem.
Domowy chleb z otrębami
Ciasto wyrośnięte gotowe do wyłożenia na blaszkę.
Domowy chleb z otrębami
Chlebek wyłożony na blaszke i obsypany słonecznikiem.
Domowy chleb z otrębami
Gotowy chleb w całości.

Tagi:

tarta chleb