Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pszenny, pół razowy chleb z płatkami jaglanymi przygotowany na pszennym zakwasie z dodatkiem świeżych drożdży.

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi

Składniki:

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi

Zaczyn:

  • 2 łyżki pszennego zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki kefiru

Rozczyn drożdżowy:

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru

Ciasto właściwe:

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi

Etap 1

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi
Zaczyn przygotowany z mąki kefiru i pszennego zakwasu.

Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego kefir i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin.

Etap 2

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi
Rozczyn przygotowany z wody drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 3

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i płatki, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi
Zaczyn i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać zaczyn z zakwasem i rozczyn drożdżowy, wymieszać.

Etap 5

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Pszenny chleb z płatkami jaglanymi

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 180 stopniach przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

pieczywo chleb