Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z płatkami jaglanymiEtap 1
![Pszenny chleb z płatkami jaglanymi Pszenny chleb z płatkami jaglanymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenny-chleb-z-platkami-jaglanymi-408204.jpg)
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego kefir i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin.
Etap 2
![Pszenny chleb z płatkami jaglanymi Pszenny chleb z płatkami jaglanymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenny-chleb-z-platkami-jaglanymi-408205.jpg)
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 3
![Pszenny chleb z płatkami jaglanymi Pszenny chleb z płatkami jaglanymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenny-chleb-z-platkami-jaglanymi-408206.jpg)
Ciasto właściwe: Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i płatki, dokładnie wymieszać.
Etap 4
![Pszenny chleb z płatkami jaglanymi Pszenny chleb z płatkami jaglanymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenny-chleb-z-platkami-jaglanymi-408207.jpg)
Do sypkich składników dodać zaczyn z zakwasem i rozczyn drożdżowy, wymieszać.
Etap 5
![Pszenny chleb z płatkami jaglanymi Pszenny chleb z płatkami jaglanymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenny-chleb-z-platkami-jaglanymi-408208.jpg)
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
![Pszenny chleb z płatkami jaglanymi Pszenny chleb z płatkami jaglanymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenny-chleb-z-platkami-jaglanymi-408209.jpg)
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
![Pszenny chleb z płatkami jaglanymi Pszenny chleb z płatkami jaglanymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenny-chleb-z-platkami-jaglanymi-408210.jpg)
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 180 stopniach przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.