SUPERPRZEPIS

Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego

Pszenny chleb z dodatkiem syropu z mniszka lekarskiego przygotowany na pszennym zakwasie, leżakowany całą noc w lodówce.

Składniki:

Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego

Zaczyn:

Ciasto właściwe:

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżki syropu z mniszka lekarskiego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego

Etap 1

Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego
Zaczyn przygotowany z wody mąki i pszennego zakwasu.

Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 10 godzin.

Etap 2

Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego
Zaczyn syrop z mniszka woda i mleko dodane do mąki.

Ciasto właściwe: Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą. Dodać do niej mleko, wodę, zaczyn i syrop z mniszka lekarskiego, wymieszać.

Etap 3

Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do podrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Co godzinę ciasto odgazować, delikatnie zagniatając jego brzegi do środka i podsypując niewielką ilością mąki.

Etap 4

Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego
Podrośnięte ciasto przełożone do wyłożonego ściereczką sitka.

Po tym czasie sitko (lub koszyk) wyłożyć ściereczką, obficie posypać mąką. Do sitka przełożyć ciasto łączeniami do góry, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.

Etap 5

Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego

Na drugi dzień ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię, ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniami do dołu, usunąć z wierzchu nadmiar mąki.

Etap 6

Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiego

Chleb piec z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec dalej przez ok. 35 minut. Upieczony chlebek studzić na kratce.

Tagi:

chleb pieczywo