Sposób przygotowania:
Nocny chleb z syropem z mniszka lekarskiegoEtap 1
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 10 godzin.
Etap 2
Ciasto właściwe: Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą. Dodać do niej mleko, wodę, zaczyn i syrop z mniszka lekarskiego, wymieszać.
Etap 3
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Co godzinę ciasto odgazować, delikatnie zagniatając jego brzegi do środka i podsypując niewielką ilością mąki.
Etap 4
Po tym czasie sitko (lub koszyk) wyłożyć ściereczką, obficie posypać mąką. Do sitka przełożyć ciasto łączeniami do góry, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.
Etap 5
Na drugi dzień ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię, ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniami do dołu, usunąć z wierzchu nadmiar mąki.
Etap 6
Chleb piec z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec dalej przez ok. 35 minut. Upieczony chlebek studzić na kratce.