Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Chlebek orzechowy z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto bardzo wykwintne. Zadowoli nawet wybrednego łasucha

Chlebek orzechowy z borówkami

Składniki:

Chlebek orzechowy z borówkami

 

Sposób przygotowania:

Chlebek orzechowy z borówkami
Podłużną formę (20 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 "C. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. Posypać cukrem i solą, rozłożyć na mące ciasto pokrojone w płatki. Wymieszać wszystkie składniki tak, aby powstała grudkowata masa. Sok pomarańczowy wymieszać ze skórką pomarańczową i rozmąconym jajem, wylać na ciasto i lekko wymieszać. Dodać pokrojone orzechy i borówki; wymieszać lekko i przełożyć ciasto do formy. Wygładzić powierzchnię.
Piec na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 1/2 godziny. Gotowe ciasto odstawić na 12 godzin, żeby dało się łatwiej pokroić.

Tagi:

tarta borówka