Sposób przygotowania:
Chlebek owsiany z otrębami orkiszowymi ( szybki)
Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Rozkruszamy drożdże i mieszamy, odstawiamy ciepłe miejsce aż płatki napęcznieją.
Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby orkiszowe i mieszamy.
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeżeli jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.
Naczynie żaroodporne ( u mnie okrągłe 20 cm) smarujemy olejem.
Wykładamy ciasto, smarujemy mlekiem.
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby orkiszowe i mieszamy.
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeżeli jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki.
Naczynie żaroodporne ( u mnie okrągłe 20 cm) smarujemy olejem.
Wykładamy ciasto, smarujemy mlekiem.
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego ;)