Sposób przygotowania:
Chlebek ziarnisty z płatkami owsianymi1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę pszenną pełnoziarnistą, wymieszać.
2.
Dosypać płatki owsiane, słonecznik łuskany oraz pestki dyni, ponownie wymieszać.
3.
Wsypać biały cukier, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
4.
Wsypać sól kuchenną.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Wlać letnią wodę.
7.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i odstawić jeszcze na około 20 minut.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C i piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !