Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny, domowy chlebek pszenno-owsiany z ugotowaną kaszą jaglaną, mielonym ostropestem i czosnkiem niedźwiedzim...

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną

Składniki:

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną

Etap 1

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną
Ugotowana odcedzona i wysypana z woreczka kasza.

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.

Etap 2

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną
Kasza woda i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i kaszę, wymieszać

Etap 5

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną

Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.