Sposób przygotowania:
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglanąEtap 1
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.
Etap 2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Etap 3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i kaszę, wymieszać
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.