Sposób przygotowania:
Barszcz biały z jajkiem sadzonym
Barszcz biały :
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę, zalewamy wywarem i gotujemy aż będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i dorzucamy do ugotowanych ziemniaków. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy razem z chrzanem. Dolewamy zakwas do żurku oraz doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. W razie potrzeby dodajemy więcej zakwasu. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.
Na rozgrzaną patelnię wbijamy jajeczka przepiórcze i smażymy aż się przyrumienią.
Porcję zupy serwujemy z sadzonym jajkiem przepiórczym.
Zakwas :
Płatki dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu. Powinny być sypkie i przypominać nieco mąkę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki.
W dużym, szklanym naczyniu mieszamy zmielone płatki z letnią wodą. Dodajemy przyprawy, czosnek i piętkę chleba razowego na zakwasie.
Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na około 6 dni.
W tym czasie codziennie mieszamy. Gotowy zakwas ma słodko-kwaśny aromat.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę, zalewamy wywarem i gotujemy aż będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i dorzucamy do ugotowanych ziemniaków. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy razem z chrzanem. Dolewamy zakwas do żurku oraz doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. W razie potrzeby dodajemy więcej zakwasu. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.
Na rozgrzaną patelnię wbijamy jajeczka przepiórcze i smażymy aż się przyrumienią.
Porcję zupy serwujemy z sadzonym jajkiem przepiórczym.
Zakwas :
Płatki dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu. Powinny być sypkie i przypominać nieco mąkę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki.
W dużym, szklanym naczyniu mieszamy zmielone płatki z letnią wodą. Dodajemy przyprawy, czosnek i piętkę chleba razowego na zakwasie.
Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na około 6 dni.
W tym czasie codziennie mieszamy. Gotowy zakwas ma słodko-kwaśny aromat.
Czekoladka 2
mocsłodkości