Sposób przygotowania:
Wielkanocna zupa chrzanowa bez zakwasu
Z przygotowanych wędzonek ugotować esencjonalny wywar z dodatkiem liści laurowych, ziarnistego pieprzu, ziarenek kminku i ziela angielskiego, dodając pod koniec gotowania białą surową kiełbasę. W osobnym garnku ugotować pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Odcedzić wywar z wędzonki wprost do ugotowanych ziemniaków (nie odcedzać ich!) i doprawić solą, mielonym pieprzem, wyciśniętym świeżym czosnkiem oraz płynną przyprawą do zup. Dodać do smaku odpowiednią ilość chrzanu ze słoiczka i dolać śmietanę. Doprawić niewielką ilością cukru.
Kiełbasę z wywaru pokroić w półplasterki i włożyć do zupy.
Podawać z ulubionym pieczywem i rzeżuchą.
Do zupy można dodać siekane jajka na twardo.
Kiełbasę z wywaru pokroić w półplasterki i włożyć do zupy.
Podawać z ulubionym pieczywem i rzeżuchą.
Do zupy można dodać siekane jajka na twardo.