Chlebek pita z patelni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Oto ostatnie moje odkrycie kulinarne: chlebki z patelni ! Bez grzania piekarnika mam do obiadu ciepłe i świeże pieczywo. Niewykorzystane ciasto możemy przechować do następnego dnia w lodówce.

Chlebek pita z patelni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek pita z patelni

 

  • 500 g mąki pszennej 550 lub 650
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek EV
  • 2 łyżki suszonego oregano.

 

Sposób przygotowania:

Chlebek pita z patelni
Pokruszone drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier zalewamy 1/4 szklanki letniej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 6 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwa i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy na placki średnicy 15-17 cm, przykrywamy. Patelnię o średnicy co najmniej 18 cm smarujemy odrobiną oliwy. Gdy będzie już rozgrzana układamy na niej placek z ciasta i smażymy około 3 minut z każdej ze stron, pamiętając, żeby raz na jakiś czas obracać chlebki. 
Chlebek pita z patelni
Chrupiące chlebki pita prosto z patelni
Chlebek pita z patelni
Chrupiące chlebki pita prosto z patelni

Tagi:

chleb pieczywo