Sposób przygotowania:
Gyros Pita Komplet - nazywają to Grecy
Najpierw poszatkować kapustę na cieniusieńkie paseczki. Zasolić. Przyprawić olejem, octem i cukrem. Wymieszać i pozostawić do przegryzienia. Mięso pokroić w cieńkie plastry (domowym sposobem tak jest najlepiej), posolić, popieprzyć, natrzeć cebulą, czosnkiem, przyprawić oregano i tymiankiem. Mięso przysmażyć. Ze składników zrobić tzatziki czyli wymieszać ze sobą te składniki. Następnie zrobić pity. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, pokruszyć do niego drożdże, zalać drożdze wodą, dodać cukier i odczekać 20 min. Potem dodać resztę składników, wyrobić ciasto. Ciasto wałkować na cieńkie placki i piec na natłuszczonej patelni po obu stronach. Serwować placek pita a na niego mięso potem surówka z kapusty, trochę poszatkowanej sałaty, pokrojonego pomidora, ogórka, plasterka cebuli na końcu tzatziki i peperoni. Podawać na talerzu (jak na fotce) albo w formie zawiniętej (do ręki). Uff... zmęczył mnie ten opis :) Lecz potrawę warto zrobić, więc się dzielę tą tajemnicą z Wami ;)
wedith1
Persik