mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Chlebek piwny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chlebek ma delikatnie słodkawy posmak,dzięki czemu dobrze smakuje z każdym dodatkiem:)a najlepiej jeszcze ciepły z masełkiem i pomidorkiem

Chlebek piwny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek piwny

 

  • 500ml piwa
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 3 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Chlebek piwny
W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy piwo i nadal mieszamy najpierw drewnianą łyżką, potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być lepkie. Smarujemy keksówkę tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niej ciasto,które pieczemy w temp 180 st. C przez około 55 minut. Dla pewności patyczkiem sprawdzamy czy już się upiekło.
Chlebek piwny
Mieszanie mąki z innymi składnikami.
Chlebek piwny
W pierwszej kolejności mieszanie ze sobą składników drewnianą łyżką.
Chlebek piwny
Wyrabianie ciasta ręką.
Chlebek piwny
Ciasto gotowe do pieczenia:)