gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Chlebek pizzowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny chlebek o smaku pizzy z oregano i bazylią oraz dodatkiem otrąb owsianych, polecam z dodatkami.

Chlebek pizzowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek pizzowy

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 30g drożdży,
  • 3/4 szklanki wody letniej,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka bazyli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżka otręb owsianych,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,

 

Sposób przygotowania:

Chlebek pizzowy
Mąkę, sól, bazylię, oregano i otręby łączymy dodajemy pokruszone drożdże. Dodajemy koncentrat i olej, mieszamy. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Formujemy bochenek, przekładamy do wysmarowanej olejem foremki i znów odstawiamy na 40 minut. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Smaczego.
Chlebek pizzowy
Dodajemy do mąki drożdze, zioła, sól, koncentrat i olej.
Chlebek pizzowy
ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.

Tagi:

chleb pieczywo