migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny chlebek z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i juz mamy gotową kanapeczkę wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam chrupać świeże rzodkieweczki.

Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami

Składniki:

Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami

 

  • 150 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oregano
  • 100 g cienkich kabanosów
  • pół słoiczka suszonych pomidorów (6-7 połówek)

 

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami
Kabanosy i suszone pomidory pokroić na małe kawłeczki. Mąki wymieszać ze solą i oregano. Zakwas wymieszać z wodą i olejem. Nastęnie dodać pokrojone kabanosy i suszone pomidory oraz wymieszane mąki. Wytrobić ciasto, odstawić do wyrastania na 3-4 godziny ( ja odstawiam na stół przy ciepłym kaloryferze wtedy wystarczy nawet 2 godziny bo ciasto szybko rośnie)). Po tym czasie ciasto wygazować-wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50 minut. Po upieczeniu wyjąć chlebek na kratkę do wystudzenia a wierzch dobrze posmarować wodą, skórka wtedy będzie miękka.