Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Chlebek rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brązowy cukier powoduje, że to ciasto wygląda jak chleb stąd ta nazwa.

Chlebek rabarbarowy

Składniki:

Chlebek rabarbarowy

 

  • 2 i 3/4 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 szkl. drobno pokrojonego rabarbaru + 2 łyżki mąki
  • masło i cukier

 

Sposób przygotowania:

Chlebek rabarbarowy
W jednej misce wymieszać razem 2 i 3/4 szkl. mąki, brązowy cukier,sodę i sól. W drugiej misce połączyć razem jajko, maślankę, olej i wanilię. Wlać mokre składniki do suchych i dobrze wymieszać. Wymieszać rabarbar z 2 łyżkami mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto będzie gęste i w zależności od mąki ciasto może wyjść za gęste - wtedy należy dodać troszkę maślanki. Wyłożyć do dwóch uprzednio natłuszczonych i posypanych bułką tartą keksówek. Każdy bochenek upstrzyć kawałkami masła (2 do 4 łyżeczek na bochenek) i posypać dwoma łyżeczkami cukru. Piec w temp. 180 C ok 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca ostudzić, można podać ciepłe lub zimne.

Tagi:

jajko jajka