Sposób przygotowania:
Chlebek rabarbarowy
W jednej misce wymieszać razem 2 i 3/4 szkl. mąki, brązowy cukier,sodę i sól. W drugiej misce połączyć razem jajko, maślankę, olej i wanilię. Wlać mokre składniki do suchych i dobrze wymieszać. Wymieszać rabarbar z 2 łyżkami mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto będzie gęste i w zależności od mąki ciasto może wyjść za gęste - wtedy należy dodać troszkę maślanki. Wyłożyć do dwóch uprzednio natłuszczonych i posypanych bułką tartą keksówek. Każdy bochenek upstrzyć kawałkami masła (2 do 4 łyżeczek na bochenek) i posypać dwoma łyżeczkami cukru. Piec w temp. 180 C ok 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca ostudzić, można podać ciepłe lub zimne.