Sposób przygotowania:
Chlebek samo dobro.
Na początku chciałam zwrócić uwagę na małą nieścisłość. A mianowicie wiele osób używa do wypieków na diecie Dukan mąki kukurydzianej. Autor w książce pisze o maizenie czyli skrobi kukurydzianej, a nie o mące. Jednak doskonale można ją zastąpić mąką ziemniaczaną, bo choć ma trochę więcej węglowodanów, to tłuszczu nie zawiera wcale. A teraz do rzeczy.... Z żółtek, serka i przypraw robimy gładką masę. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Masę serowo - żółtkową delikatnie dodajemy do białek i wolno mieszamy. Na koniec zostały już tylko otręby. Tu też trzeba zachować ostrożność aby nie zaszkodzić pianie. Wąska blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika, nie otwieramy jeszcze przez dobre 20 min. I jeszcze jedna uwaga dla osób na diecie doktora D...robiąc te wypiek należy sobie podaną porcję otrębów przemierzyć na łyżki i wtedy będzie wiadomi na ile dni taki chlebek nam ma starczyć. Przypominam dziennie 2 - 3 łyżki otrębów i łyżka skrobi.