dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Chlebowa tarta z porem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta ze spodem z chleba. Wierzch zrobiłam z zeszklnym porem, kiełbasą i zalałam go zalewą z bryndzy i jajek.

Chlebowa tarta z porem

Składniki:

Chlebowa tarta z porem

tarta

  • ok.5-8 kromek chleba prostokątnego
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka masła
  • ok. 6 plasterków grubszej kiełbasy
  • 4 prostokątne plasterki żółtego sera
  • 80 g bryndzy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka parmezanu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Chlebowa tarta z porem
Na dno i boki prostokątnej formy do tarty wyłożyć kromki chleba. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na ok. 10 minut.

Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle.

Na gorący spód z chleba ułożyć plasterki żółtego sera, zeszklony por i półplasterki kiełbasy.

Jajka ubić z bryndzą, zalać wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec jeszcze ok. 12-14 minut. Upieczoną tartę posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki.