CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Tarta porowo-pieczarkowa z brie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam różnego rodzaju tarty. Ta jest porowo-pieczarkowa z dodatkiem serka brie. Wszystkim smakowała.

Tarta porowo-pieczarkowa z brie

Składniki:

Tarta porowo-pieczarkowa z brie

ciasto

farsz

Sposób przygotowania:

Tarta porowo-pieczarkowa z brie
Najpierw przygotujemy ciasto.

Mąkę siekamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.

Ciast schładzamy w lodówce.

Robimy farsz.

Drobno pokrojone pieczarki przesmażamy na suchej patelni, dodajemy pieprz cytrynowy , sól, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut, jeśli potrzeba podlewamy ciepłą wodą.

Opłukanego pora kroimy na pół i tniemy w drobne paseczki.

Na oliwie szybko przesmażamy, zmiażdżony czosnek z porem.

Dodajemy po 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego , tymianku, gałki muszkatołowej, zmniejszamy ogień , przykrywamy i dusimy ok. 10 minut.

W miarę potrzeby też możemy podlewać wodą. Pod koniec dodajemy startą skórkę z cytryny.

Ser kroimy w drobne kawałki i dodajemy do lekko przestudzonego pora.

Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem, solą i pieprzem.



Ciastem cienko wylepiamy wysmarowaną formę . Widelcem robimy dziurki i nakładamy farsz. Na farsz wylewamy śmietanę.

Natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na ok. 35 minut.

Ciasto można najpierw podpiec, ale ja tego tu nie robiłam.