Sposób przygotowania:
Tarta z grzybami i poramiCiasto
Z mąki zmieszanej z solą i masła wyrobić kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę/jogurt i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić ok 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wypiec spód do tarty ok 15 minut w 190 stopniach. Żeby się nie zwijały boki najlepiej przykryć folią aluminiową, którą po 10 minutach można ściągnąć.
ETAP 2:
Pory umyć i pokroić w plasterki – następnie usmażyć na maśle ( ok 10 minut), przełożyć do miski.
ETAP 3:
Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Rozgrzać masło i dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć i dodać grzyby. Smażyć ok 15 minut, posolić i popieprzyć, przełożyć do porów.
ETAP 4:
W drugiej misce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać sok z cytryny, posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do porów i grzybów.
Nadzienie wylać na podpieczony spód.
Piec w 180 stopniach przez 3 minut.
Megi-