Sposób przygotowania:
Porowo-szparagowa tarta
Przełamane szparagi i pokrojone w paski zielone części pora wrzucamy do osolonego wrzątku i na małym ogniu gotujemy do 10 minut. Następnie przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Osuszamy na papierze.
Brzegi ciasta francuskiego zawijamy do środka na 1-1,5 cm i lekko nacinamy.
Środek ciasta równomiernie wypełniamy paseczkami pora, delikatnie pieprzymy, następnie wykładamy plasterki sera brie. W wolne miejsca pomiędzy serem rozkładamy drobno pokrojone kawałki kabanosa.
Potem układamy lekko obrane i podcięte szparagi, na nie kładziemy znów kilka plasterków sera, wszystko posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w 180-190 C ok 25 minut.
Brzegi ciasta francuskiego zawijamy do środka na 1-1,5 cm i lekko nacinamy.
Środek ciasta równomiernie wypełniamy paseczkami pora, delikatnie pieprzymy, następnie wykładamy plasterki sera brie. W wolne miejsca pomiędzy serem rozkładamy drobno pokrojone kawałki kabanosa.
Potem układamy lekko obrane i podcięte szparagi, na nie kładziemy znów kilka plasterków sera, wszystko posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w 180-190 C ok 25 minut.
BozenaMatuszczyk