CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Porowo-szparagowa tarta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybka, prosta i bardzo smaczna tarta na bazie ciasta francuskiego. Kabanosy z chilli i ser brie nadają jej ostrego smaku.

Porowo-szparagowa tarta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Porowo-szparagowa tarta

 

Sposób przygotowania:

Porowo-szparagowa tarta
Przełamane szparagi i pokrojone w paski zielone części pora wrzucamy do osolonego wrzątku i na małym ogniu gotujemy do 10 minut. Następnie przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Osuszamy na papierze.

Brzegi ciasta francuskiego zawijamy do środka na 1-1,5 cm i lekko nacinamy.

Środek ciasta równomiernie wypełniamy paseczkami pora, delikatnie pieprzymy, następnie wykładamy plasterki sera brie. W wolne miejsca pomiędzy serem rozkładamy drobno pokrojone kawałki kabanosa.

Potem układamy lekko obrane i podcięte szparagi, na nie kładziemy znów kilka plasterków sera, wszystko posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Pieczemy w 180-190 C ok 25 minut.
Porowo-szparagowa tarta
Przekrój porowo-szparagowej tarty jest ciekawy