Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chlebowa zapiekanka na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wymyślona na szybko,okazała się bardzo smaczna.Idealna na podwieczorek lub ciepłą kolację.Zapiekanka pachnie piernikiem.

Chlebowa zapiekanka na słodko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebowa zapiekanka na słodko

 

  • około 8 kromek chleba tostowego
  • 15 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych moreli
  • 2 żółtka
  • 20 dag śmietany kremówki (30 %)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • przyprawa do piernika
  • masło do posmarowania formy
  • masło do posmarowania chleba

Sposób przygotowania:

Chlebowa zapiekanka na słodko
Śmietanę kremówkę,żółtka i cukier puder dokładnie mieszamy trzepaczką. Formę żaroodporną smarujemy masłem.Kromki chleba tostowego kroimy w trójkąty,następnie smarujemy cieniutko masłem.Morele drobno kroimy W posmarowanej formie układamy kromki chleba masłem do spodu,posypujemy rodzynkami i pokrojonymi morelami.Powinno nam wyjść dwie lub trzy warstwy ,w zależności jak dużą mamy formę.Ostatnią warstwą powinny być bakalie,całość oprószamy przyprawą do piernika. Zapiekankę polewamy wymieszaną śmietanką i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni,aż chleb się zrumieni.
Chlebowa zapiekanka na słodko
Kremówkę,żółtka i cukier mieszamy trzepaczką.
Chlebowa zapiekanka na słodko
W posamrowanej formie układamy kromki chleba.
Chlebowa zapiekanka na słodko
Kromki chleba zalewamy wymieszaną śmietanką.