kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Chlebowe placki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne placki chlebowe, najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, idelnie pasuję do pieczonej rybki.

Chlebowe placki z patelni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebowe placki z patelni

 

Sposób przygotowania:

Chlebowe placki z patelni
Kukurydzę przekładamy do pojemnika i rozdrabniamy blenderem (można zastosować kukurydzę z puszki - musimy bardzo dobrze odsączyć wodę ). Następnie za pomocą moździerza rozdrabniamy kolendrę. Rozmiażdżoną kukurydzę przełóż do miski ( w tej której będziesz robić ciasto ) dodaj sól, kolendrę , szczypior i dobrze rozmieszaj. Teraz zacznij dodawać powoli porcjami mąkę. Dodaj tyle aby ciasto dało się wyrabiać ale było troszkę lepkie.Podziel ciasto na 10 części i każdą rozwałkuj ( jeśli się za bardzo klei dodaj mąkę ) Rozgrzej patelnię na najmniejszym ogniu - wlewając łyżeczkę oleju orzechowego. Jak patelnia będzie już dobrze rozgrzana połóż pierwszy placuszek i połóż kawałek masła rozprowadź po placku (polej go 0,5 łyżeczki olejem i rozprowadź pędzelkiem) Smaż do uzyskania złotego koloru placuszka. Smacznego
Chlebowe placki z patelni
Etap 1 - do miseczki wysokiej wrzuć kukurydzę i ją zmiażdż ...
Chlebowe placki z patelni
Etap 2 - na placku smażonym na patelni połóż i rozprowadź masło - lub olej ....

Tagi:

dania placki