Sposób przygotowania:
Chlebuś cebulowyprzygotowanie
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, wlewamy odrobinę wody i mieszamy do rozpuszczenia.
Zaczyn odstawiamy na 10 minut,
Cebulę kroimy w kosteczkę i rumienimy na 2 łyżkach oleju- odstawiamy do studzenia
wyrabianie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cebulę, zaczyn i resztę wody wyrabiamy do połączenia się składników.
Miskę smarujemy olejem, przekładamy do niej ciasto ( górę też można posmarować) przykrywamy dokładnie folią spożywczą i czystą ściereczką.
Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 (lub dłużnej) godziny.
Wszystko zależy od temperatury, ale ciasto musi podwoić swoją objętość.
Na około 45 minut przed końcem wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, od razu wkładamy garnek razem z pokrywką i pozwalamy mu się porządnie nagrzać.
pieczenie
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, przekładamy go na stolnice grubo wysypaną mąką.
Formujemy bochenek, obtaczamy cały w mące,.
Teraz potrzebne będą grube rękawice i wyciągamy gorący garnek.
Przekładamy ostrożnie bochenek, przykrywamy i wkładamy z powrotem do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, potem ściągamy pokrywę i dopiekamy przez 15 minut
aż bochenek sie ślicznie zrumieni.
Upieczony wyciągamy z garnka i studzimy na kratce