SUPERPRZEPIS

Chlebuś cebulowy

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Chlebuś cebulowy

Dzisiaj kolejna propozycja na bochenek pieczony w garnku, ale z cebulką i no pycha! I najważniejsze, że choć to chlebuś drożdżowy to zajadaliśmy go jeszcze dwa dni po upieczeniu i ciągle był świeży i smaczny:)

Składniki:

Chlebuś cebulowy

 

 

  • 1 średnia cebula

Sposób przygotowania:

Chlebuś cebulowy

przygotowanie

Chlebuś cebulowy
cebulę rumienimy na złoto, przypalona sie nie nadaje

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, wlewamy odrobinę wody i mieszamy do rozpuszczenia.
Zaczyn odstawiamy na 10 minut,

Cebulę kroimy w kosteczkę i rumienimy na 2 łyżkach oleju- odstawiamy do studzenia

wyrabianie

Chlebuś cebulowy
ciasto nie trzeba długo wyrabiać- wystarczy by skłąniki sie połączyły

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cebulę, zaczyn i resztę wody wyrabiamy do połączenia się składników.

Miskę smarujemy olejem, przekładamy do niej ciasto ( górę też można posmarować) przykrywamy dokładnie folią spożywczą i czystą ściereczką.

Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 (lub dłużnej) godziny.

Wszystko zależy od temperatury, ale ciasto musi podwoić swoją objętość.

Na około 45 minut przed końcem wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, od razu wkładamy garnek razem z pokrywką i pozwalamy mu się porządnie nagrzać.

pieczenie

Chlebuś cebulowy
ciasto pieknie wyrasta, ale żeby łatwo było go wyjąć smaruję miskę olejem

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, przekładamy go na stolnice grubo wysypaną mąką.
Formujemy bochenek, obtaczamy cały w mące,.

Teraz potrzebne będą grube rękawice i wyciągamy gorący garnek.

Przekładamy ostrożnie bochenek, przykrywamy i wkładamy z powrotem do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, potem ściągamy pokrywę i dopiekamy przez 15 minut
aż bochenek sie ślicznie zrumieni.

Upieczony wyciągamy z garnka i studzimy na kratce


Tagi:

pieczywo chleb