SUPERPRZEPIS

Ptysie z sałatką jajeczną

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ptysie z sałatką jajeczną

Kruche ptysie napełnione sałatką z jajek i twarogu ze sporą ilością zielonego szczypiorku i pietruszki.

Składniki:

Ptysie z sałatką jajeczną

CIASTO NA PTYSIE:

SAŁATKA JAJECZNA:

  • 7 jajek
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki śmietany gęstej
  • sól i pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Ptysie z sałatką jajeczną

ETAP 1:

Ptysie z sałatką jajeczną
Ciasto mieszać dopóki nie zacznie odklejać się od brzegów garnka.

Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do ręka cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik.

ETAP 2:

Ptysie z sałatką jajeczną
Do ugotowanych jajek dodać pozostałe składniki.

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokruszony twaróg, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ptysie przeciąć na pół ostrym nożem i nałożyć porcję sałatki. Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Smacznego :)