WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Idealne do czerwonego barszczu.

Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1/3 szkl oleju
  • sól i pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami
Grzyby moczymy, gotujemy w małej ilości wody i odsączamy, mielimy. Kapustę gotujemy na miękko, odcedzamy dokładnie i kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulkę z grzybami i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.

Blaty ciasta kroimy na paski, na brzegu układamy nadzienie i zawijamy, by złożenie wyszło na spodzie. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.