agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

chłodnik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

chłodnik chłodnik chłodnik

chłodnik

Składniki:

chłodnik

 

  • Zsiadłe mleko 1 litr
  • Śmietana 1 szklanka
  • Botwina 2 pęczki
  • Ogórki świeże 2 szt.
  • Jaja ugotowane na twardo 4 szt.
  • Zielony koperek posiekany 1 łyżka
  • Posiekany szczypiorek 2 łyżki
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz
  • Kwasek cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

chłodnik
Botwinę starannie wypłukać, drobno pokroić, ugotować pod przykryciem w małej ilości lekko zakwaszonej wody i ostudzić. Mleko roztrzepać ze śmietaną, dodać botwinę, obrane i pokrojone w kostkę ogórki, posiekany szczypiorek i koperek, wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jaja obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach zalać dobrze ochłodzonym chłodnikiem.