Prządka

Prządka

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Chłodnik po brzezińsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy latem zmęczą Cię upały, poszukaj ukojenia w chłodniku :)

Chłodnik po brzezińsku

Składniki:

Chłodnik po brzezińsku

 

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 7 średniej wielkości rzodkiewek
  • 5 średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 3 jajka
  • 2 kwaśne duże śmietany 18 %
  • 2 duże jogurty naturalne
  • sól, cukier, pieprz, ocet winny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik po brzezińsku
Umytą, oczyszczoną botwinkę kroimy: buraczki w drobną kostkę, łodyżki w pólcentymetrowe odcinki (listki botwinki nie będą nam potrzebne). Tak przygotowaną botwinkę zalewamy w rondelku niewielką ilością wody (powinna przykrywać buraczki na jakieś 2-3 cm) i gotujemy krótko (ok. 4-5 min.), sprawdzając, czy zmiękła. Pod koniec gotowania wsypujemy do niej pół płaskiej łyżeczki soli i wlewamy dwie łyżki octu winnego. Odstawiamy do ostygnięcia (nie odcedzamy!). W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, studzimy je, a następnie kroimy wszystkie pozostałe składniki na takie elementy, jak wcześniej buraczki. Miksujemy krótko jogurty wraz ze śmietaną, przyprawiając je do smaku solą, cukrem i pieprzem wg indywidualnego uznania. Łączymy wszystkie pokrojone składniki z mieszaniną jogurtu i śmietany, na koniec dodajemy ostudzone buraczki wraz z wodą, w której się gotowały. Mieszamy wszystko dokładnie, pozostawiamy w lodówce na min. 3 godzimy (dobrze jest przygotować chłodnik wieczorem, by przechłodził się w lodówce przez całą noc). Potrawę podajemy w miseczkach, z dodatkiem gorących ziemniaczków (mogą być polane tłuszczykiem i wytopionym na patelni, drobno skrojonym boczkiem) na oddzielnych talerzykach. Chłodnik to, pochodząca z kuchni litewskiej, wyborna potrawa na upały letnie: sycąca, smaczna, bogata w witaminy i mikroelementy. Jej przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani pracochłonne. Bardzo serdecznie polecam!

Tagi:

jajko jajka