Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Chłodnik botwinkowo-rzodkiewkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny chłodnik przygotowany z botwinki, rzodkiewek oraz kefiru. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Chłodnik botwinkowo-rzodkiewkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik botwinkowo-rzodkiewkowy

 

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 2 marchewki młode
  • 2 łyżki masła
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 duży pęczek koperku
  • 500 ml kefiru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Chłodnik botwinkowo-rzodkiewkowy
Botwinkę myjemy i osuszamy. Oddzielamy buraczki od liści.

Kroimy buraczki oraz marchewki w kostkę.

Rozgrzewamy w garnku masło i podsmażamy na nim warzywa.

Następnie tyle wody, by tylko przykryła warzywa, solimy i gotujemy 5 minut.

Wrzucamy pokrojone liście i gotujemy 10 minut.

Następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy do wystudzenia.

Dodajemy posiekany koperek oraz rzodkiewki pokrojone w kostkę.

Wlewamy kefir i przyprawiamy do smaku pieprzem.
Chłodnik botwinkowo-rzodkiewkowy
Oddzielamy buraczki od liści. Kroimy buraczki oraz marchewki w kostkę.
Chłodnik botwinkowo-rzodkiewkowy
Rozgrzewamy w garnku masło i podsmażamy na nim warzywa.
Chłodnik botwinkowo-rzodkiewkowy
Oczyszczone liście botwinki kroimy razem z łodygami.
Chłodnik botwinkowo-rzodkiewkowy
Dodajemy posiekany koperek oraz rzodkiewki pokrojone w kostkę.

Tagi:

chłodnik zupy