Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Chłodnik botwinkowy z jajkiem i makaronem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie robiłam chłodnika z botwinki, a jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Mocno schłodzony smakuje doskonale i ten piękny kolor mniam. A jak jest u Was? Lubicie chłodnik z botwinki?Polecam.

Chłodnik botwinkowy z jajkiem i makaronem

Składniki:

Chłodnik botwinkowy z jajkiem i makaronem

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • około 1 szklanka gorącej wody
  • pół pęczka koperku
  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 30 dag śmietany 18 %
  • sok z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 szklanka makaronu kokardek mini
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Chłodnik botwinkowy z jajkiem i makaronem
1. Najpierw botwinkę oczyszczam, dokładnie ją myję i kroję na bardzo małe kawałki, następnie pokrojoną przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję pod przykryciem do miękkości, część płynu powinna odparować, botwinka powinna być tylko lekko przykryta wodą po ugotowaniu, chodzi o to, żeby uzyskać bazę do chłodnika, a nie wywar na zupę. Następnie miękką botwinkę skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Sok z cytryny zakwasi i botwinka będzie miała ładny kolor.

2. Kolejno koperek płuczę i dokładnie osuszam, a następnie drobno kroję. W dużej misce mieszam jogurt naturalny ze śmietaną, dodaję wystudzoną botwinkę i koperek, trochę koperku odkładam do posypania, całość mieszam przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany chłodnik wstawiam do lodówki do schłodzenia, najlepiej wstawić na kilka godzin. Najlepszy jest bardzo zimny chłodnik.

3. W tym czasie gdy chłodnik się chłodzi przygotowuję dodatki które w nim podam. Jajka gotuję na twardo, ugotowane studzę, obieram ze skorupek i przekrawam na połówki. Makron gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam i dokładnie studzę, od czasu do czasu mieszam, żeby się nie posklejał.

4. Podanie: Na talerze lub do miseczek nakładam porcje chłodnika, połówki jajek i makaronu. Na koniec posypuję odłożonym koperkiem. Podaję i smacznego życzę.

Rady:

Z przepisu wychodzi tak około dwie duże porcje lub cztery małe.