Sposób przygotowania:
Zupa krem dyniowa z brukselką
Dynie czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Por czyścimy i myjemy, kroimy w talarki. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy na małe kawałki. Brukselkę czyścimy i myjemy, przekładamy na sitko i odsączamy z wody. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło i wkładamy por i marchewkę, przesmażamy i wlewamy wodę, zagotowujemy. Dokładamy ziemniaki i brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy brukselkę i wkładamy upieczoną dynię, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia i lekko studzimy zupę. Blendujemy na gładki krem i przelewamy na talerze. Wkładamy brukselkę i wlewamy śmietankę.
Por czyścimy i myjemy, kroimy w talarki. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy na małe kawałki. Brukselkę czyścimy i myjemy, przekładamy na sitko i odsączamy z wody. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło i wkładamy por i marchewkę, przesmażamy i wlewamy wodę, zagotowujemy. Dokładamy ziemniaki i brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy brukselkę i wkładamy upieczoną dynię, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia i lekko studzimy zupę. Blendujemy na gładki krem i przelewamy na talerze. Wkładamy brukselkę i wlewamy śmietankę.