kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1347]

Zupa krem dyniowa z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną zupę dyniową z brukselką. Pyszna zupa z dodatkiem brukselki, ziemniaków, pora, marchewki i śmietanki. Polecam na obiad.

Zupa krem dyniowa z brukselką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem dyniowa z brukselką

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem dyniowa z brukselką
Dynie czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Por czyścimy i myjemy, kroimy w talarki. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy na małe kawałki. Brukselkę czyścimy i myjemy, przekładamy na sitko i odsączamy z wody. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy masło i wkładamy por i marchewkę, przesmażamy i wlewamy wodę, zagotowujemy. Dokładamy ziemniaki i brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy brukselkę i wkładamy upieczoną dynię, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia i lekko studzimy zupę. Blendujemy na gładki krem i przelewamy na talerze. Wkładamy brukselkę i wlewamy śmietankę.
Zupa krem dyniowa z brukselką
Pokrojoną dynię polewamy olejem i pieczemy.
Zupa krem dyniowa z brukselką
Warzywa obieramy i myjemy, odsączamy z wody oraz kroimy.
Zupa krem dyniowa z brukselką
Brukselkę gotujemy razem z podsmażonymi warzywami.
Zupa krem dyniowa z brukselką
Do ganka z zupą wkładamy pieczoną dynię.