slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 670]

Chłodnik z arbuzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na domowy chłodnik z lekką nutą arbuza. W sam raz na obiad na gorący dzień. Polecam bo jest pyszny.

Chłodnik z arbuzem

Składniki:

Chłodnik z arbuzem

 

  • 1 szkl maślanki naturalnej
  • 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego
  • 200 g miąższu arbuza
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 6 średnich ogórków gruntowych
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chłodnik z arbuzem
Rzodkiewki i ogórki myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy razem z rzodkiewkami na tarce o grubych oczkach. Miąższ arbuza blendujemy na mus i przelewamy do miski.

Do musu arbuzowego dolewamy maślankę i koncentrat barszczu, mieszamy. Dodajemy starte rzodkiewki i ogórki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki.

Chłodnik podajemy schłodzony.